ljeskanje

subota, 27.08.2005.

skriveni red

O kaosu Paul Klee kaže: ''slikarski simbol za ovaj nepojam jest točka''. Vjerujem da je taj Kleeov simbol daleko od proizvoljnosti, od neke njegove umjetničke slobode.
Elementarnost je suprotnost redu. Pojedinačnost, nepostojanje cjeline, smisla koji bi nadilazio pojedinačnost elementa. Elementarne čestice, svatko za sebe, neuređenost. Hrpa, bezoblična masa, mnoštvenost. Kantov mannigfaltigkeit. Kaos. U fizici se kaotično gibanje prikazuje kao hrpa čestica – točkastih masa – koje se nasumično gibaju, bez ikakva reda.
Točka je ono što Proklo naziva jestvujuće nebiće: nešto što doduše jest, ali što nema nikakvo određenje. Nema oblika, forme. Nešto što je upravo ništa. Zato je ona simbol kaosa – onoga o čemu se ne može ništa reći, ništa misliti, gdje se ništa stalno ne može opaziti jer niti nema nekog nečega za opaziti. Nešto što se ne može pojmiti, nepojam.

Nevidljiva harmonija jača je od vidljive. (Heraklit, fr.54)

Ipak u gibanju takve hrpe čestica postoji red, zakonitost, pravilnost , ali taj se red ne vidi na prvi pogled. On se raskriva pojmovnom naporu znanstvenika. No, uza svu metodičnost tog pojmovnog napora, postoji li siguran put ka novim otkrićima, neka pouzdana metoda? Ili za nalazak onog što je doista novo zapravo nema garancije?
Je li otkriće znanstvenika stvaralačko? Ali red je postojao i prije, nije ga on stvorio – tek je raskrio skriveni red. Zar umjetnik radi nešto drugo? Raskriva skrivenost. Eksplicira implicitni red, onaj red koji je već u stvarima, mada teško vidljiv. Umjetnik umije gledati dublje i to što ugleda objaviti drugima.

Najljepši je red svijeta kao hrpa nasumce razbacanog smeća. (Heraklit, fr.124)

Red nije tek način na koji su elementi povezani – red je samo to povezivanje, sabiranje. Sabranost. Jer izvan reda niti nema elemenata – odnosno, izvan tog reda oni su ništa, naime onaj nepojam, kaos. Nema elemenata za sebe – tek u povezanosti, sabiranju, redu, postaje nešto, tek tada biva ono što jest. Na našoj je sabranosti da taj red raskrijemo, dovedemo u neskrivenost, ili pak u ne-sabranosti prepustimo kaosu. Red nije negdje izvan svijeta nego posred kaosa, u sabiranju/sabranosti.

Svemirom upravlja grom, oganj umom obdaren. (Heraklit, fr.64)

Trenutak otkrića/raskrivanja/objave u kojem se skriveni red dotad kaotičnog svijeta objavljuje znanstveniku, postaje neskriven, opisuje fizičar David Bohm:
''Takvo je opažanje bljesak vrlo prodornog uvida, i u osnovi je poetsko. Zapravo, korijen riječi poezija je grčki poiein, što znači činiti ili stvarati. Tako znanost u svojim najizvornijim vidovima poprima odliku poetskog priopćavanja stvaralačkog opažanja novog reda.''
Pišući o svom otkriću rotirajućeg magnetnog polja Tesla se prisjeća: ''Kad sam u inspiraciji izgovarao riječi, ideja mi se pojavila kao bljesak munje i u jednoj sekundi bila je otkrivena istina.''
Platon u Sedmom pismu: ''Nakon dugog bavljenja samom stvari, i nakon uživljavanja u nju iznenada se u duši pojavi svjetlo kao zapaljeno od iskre koja odskoči, te onda već samo sebe hrani.''

d.

- 13:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Travanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (2)
Veljača 2007 (1)
Studeni 2006 (1)
Svibanj 2006 (1)
Travanj 2006 (1)
Ožujak 2006 (1)
Veljača 2006 (5)
Siječanj 2006 (6)
Studeni 2005 (1)
Listopad 2005 (6)
Rujan 2005 (7)
Kolovoz 2005 (20)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Blog u dvoje, viviana i davor. Dvije duše u virtualnom prostoru traže svoje mjesto, zasnivaju svoju malu virtualnu kuću. Goste rado primamo, navratite! Ona je srdačna spisateljica, on je preozbiljni filozof...pa dobro, pričat ćete s njom. :)

    ljeskanje@yahoo.co.uk

vivianine priče

davorov uvod

naše preporuke

  • - prevrtanja dolores haze
    - bosim nogama po zrnima divlje riže plejadablue
    - Blueville
    - Staklena pepeljara puna ugašenih dimovitih psihofarmaka armin
    - ..:: ZaRaTuSTRa ::..
    - sanjarenje francesca johnson
    - vivias
    - sanjati otvorenih očiju ;-) mistika
    - Oshun u čarobnom vrtu
    - greenblossom
    - Naše priče Eduard Pranger
    - Tivki pesni od vozdishki ilijana
    - creativa
    - revelation
    - cyb3r_soap studena°°
    - paučina mojih misli
    - balkanska krcma krcmarica
    - beyond postmodernism kierkegaard
    - georg
    - celeste
    - jesam Ida
    - mare ibrium Moon i Dust
    ...
    (...popis je tek u izradi...ne brinite, i vas ćemo staviti :) )


    Blog.hr
    Forum.hr
    Free Web Counter
    Free Web Counter

    započeli smo brojati 16. rujna od broja 222 :)